Je zintuigen en je derde oog

Je vijf zintuigen hebben de eigenschap om je direct in het huidige moment te halen. Via harmonieuze zintuiglijke prikkels, zoals mooie natuur, rustgevende muziek, een lekker ruikend en smakelijk gerecht of ontspannende aanraking, wordt je aandacht van de buitenwereld direct naar de binnenwereld gebracht. En krijg je daar een gevoel of soms zelfs een emotie bij.

Je zintuigen kunnen dus worden beschouwd als een poort of sleutel naar je innerlijke waarneming of (voor)gevoel. Ook jij zult wellicht herkennen, dat je wel eens een voorgevoel hebt gehad, dat er iets zou kunnen gebeuren en dat je daar rekening mee hebt gehouden en ernaar hebt gehandeld. En je was net op tijd om die gevaarlijke situatie te kunnen ontwijken. Of je hebt weleens het gevoel gehad dat er iemand naast je stond. Of dat iemand belde, waaraan je op dat moment dacht. Grote kans dat je dit weleens hebt meegemaakt, dus een zesde zintuig hebben we allemaal.

Je hoeft niet in god, engelen, gidsen, edelstenen, voorspellende dromen of wat dan ook te geloven, om met je zesde zintuig te werken. Het gaat erom te vertrouwen op je intuïtie en je bewust te zijn van signalen en boodschappen die je iets willen “zeggen” en voor jou van belang zijn. Dat kan een gevoel, emotie, ingeving of een verhelderend gesprek zijn, waardoor de kwartjes op hun plek vallen. Van wie de boodschappen afkomen, doet er niet toe. Het gaat erom dat je ze oppikt, erbij stilstaat en er iets mee doet.

Wat is je zesde zintuig?

Heel veel oude beschavingen en nu nog vooral de oosterse samenleving geloven dat het derde oog het zesde zintuig is, de zetel van je intuïtieve vermogens.

Dr. Joe Dispenza heeft in zijn laatste boek “Becoming supernatural” een apart hoofdstuk gewijd aan dit zesde zintuig, zijnde de pijnappelklier, ofwel pineal gland, de zender en ontvanger van je lichaam. Heel veel volkeren en culturen hebben meer dan duizenden jaren al aandacht besteed aan het derde oog en het symbool van de pijnappelklier in vele vormen gebruikt. In de westerse wereld is dit wat onderbelicht gebleven.

De pijnappelklier, ter grootte van een erwt en met de vorm van een pijnappel, die we allemaal kennen van de dennenbomen, zit in het midden van je hersenen en heeft een cruciale rol bij je intuïtieve vermogens, waar we later op ingaan.

De pijnappelklier is een endocriene klier, zijnde een orgaan, die hormonen afscheid in het bloed. Zo is de pijnappelklier onder andere verantwoordelijk voor de aanmaak en afgifte van melatonine en serotonine.

We kennen diverse andere endocriene klieren in ons lichaam, die onderdeel zijn van ons totale hormoonstelsel. Zo is de bijnierschors, verantwoordelijk voor de afgifte van cortisol bij stress, de schildklier verantwoordelijk voor de afgifte van thyroxine, die de celenergie huishouding regelt en de alvleesklier onder andere insuline produceert, waarmee het suikergehalte van het bloed wordt bepaald. Enkele voorbeelden.

De pijnappelklier, ook wel epifyse genoemd, speelt een belangrijke rol bij het dag- en nachtritme en de aansturing van een aantal fysiologische en chemische processen in je lichaam. De pijnappelklier, ofwel epifyse, stuurt samen met de hypofyse en de hypothalamus ons zenuw- en hormoonstelsel aan.

Melatonine wordt in de avond meer afgegeven en neemt in de loop van de ochtend af en reguleert daardoor het slaap-waakritme (circadiane ritme), maar speelt ook een rol bij je seksuele rijping en verschillende biologische ritmen.

Daarnaast zijn er positieve effecten waargenomen van melatonine op je immuunsysteem, omdat melatonine de toename van de productie van natural killer cellen bevordert. Ook bevordert melatonine de vernietiging van ziekteverwekkers, de groei van beenmergcellen en heeft het een remmende werking op de groei van kankercellen.

De productie van melatonine door de pijnappelklier wordt gestimuleerd door gebrek aan licht en geremd door licht. Als je in de ochtend wakker wordt en je ogen opendoet, wordt serotonine aangemaakt.

Serotonine is een stimulerende neurotransmitter die betrokken is bij verschillende alledaagse functies, zoals stemmingen en emoties. 15% van de serotonine wordt door je pijnappelklier aangemaakt. Je darmen zijn je belangrijkste andere productiebron voor serotonine. Daarnaast is serotonine belangrijk voor het verwerken van pijnprikkels. Serotonine wordt ook wel het geluk hormoon genoemd. Als je serotonine tekortkomt, kun je last krijgen van slapeloosheid, depressie en zelfs angstgevoelens.

De pijnappelklier speelt ook een rol bij het reguleren van de stofwisseling van mineralen (calcium, kalium en magnesium), je bloeddruk en het afremmen van cortisol en verlaagt dus daarmee je stresslevel.

Daarnaast produceert de pijnappelklier dimethyltryptamine, ook wel bekend als DMT. DMT wordt aangemaakt als je droomt, bij bijna dood ervaringen en hallucinaties.

De functie van de pijnappelklier, waarin de relatie ligt met je intuïtieve vermogen is de aanwezigheid van kleine kristallen, waarmee de pijnappelklier piëzo elektrische signalen uitzendt en ontvangt. Het is als het ware een radio- of televisiezender en -ontvanger tegelijk. In de pijnappelklier bevinden zich calciet-, apatiet- en magnetietkristallen met de vorm van een octahedron, hexahedron en rhombohedron.

 

 

Vorige
Hoe kun je je intuïtieve vermogens versterken?
Volgende
Leer te vertrouwen op je intuïtie.
Wellicht vind je dit ook interessant:

Leer te vertrouwen op je intuïtie.

Intuïtie is je innerlijk weten, je innerlijke “kennis” door “zeker te weten”. Het komt uit het Latijn en betekent letterlijk “innerlijk zien”, inzicht dus en vertrouwen op je eerste ingeving. Als…
Lees verder